Helsingin kaupunginjohdon ja kulttuuripäättäjien kiinnostus kohdistuu parhaillaan WDC 2012 -juhlavuoteen ja Guggenheimiin. Molemmat hankkeet avaavat uusia ajattelun ja mielikuvituksen latuja edelleen ummehtuneeseen suomalaiseen asenne- ja arvomaailmaan.
Toisaalta on hyvä muistaa, että tänä vuonna Helsinki viettää myös pääkaupungiksi tulon 200-vuotisjuhlia. Juhlan kunniaksi Helsingin tulisi investoida olemassaolevaan historialliseen museoverkkoon. Helsinki ei olisi yksi maailman parhaista pääkaupungeista ilman menneiden sukupolvien työtä, luovuutta, mielikuvitusta ja rohkeutta. Tämä kaikki näkyy keskuudessamme vanhoissa rakennuksissa, kulttuuriympäristöissä ja -perinnössä.
Emme olisi suomalaisia ja helsinkiläisiä ilman korkeatasoista koululaitosta, demokraattisia instituutioita, kansalaisyhteiskuntaa, kulttuurilaitoksia, kotimaista mediaa, elinkeinoelämää, teollisuutta ja puolustusvoimia. WDC 2012 ja mahdollinen Guggenheim Helsinki ovat tämän tarinan ja tradition jatkeita.
Esitän että Helsinki investoi juhlavuonna Helsingin kaupunginmuseon museoverkkoon. Kunnostetaan katumuseo, investoidaan Tuomarinkylän kartanon elävöittämiseen. Avataan Voimalamuseoon, Puotilan kartanoon ja Tomtebon huviloihin helsinkiläisille yhdistyksille avoin yhteisöllinen kulttuuritila. Korjataan ja ehostetaan historiallisia rakennuksia ja muistomerkkejä. Elävöitetään Helsingin historian vaiheita elämyksellisillä tapahtumilla kuten teatterinäytöksillä ja talkoilla, roolipeleillä ja teemakonserteilla.
Helsingin ja valtion tulisi investoida myös Suomen suurimpaan ja kauneimpaan ulkomuseoon. Vuonna 1909 rohkeat kansalaisaktiivit Akseli Gallen-Kallela, Yrjö Blomstedt, Axel Olaj Heikel ja Julius Tallberg perustivat Seurasaaren ulkomuseon, joka sata vuotta myöhemmin riutuu ja rappeutuu taloudellisessa ahdigossa. Ensi kesänä merkittävä osa rakennuksista on kiinni.
Miten Helsingillä ja valtiolla on varaa laiminlyödä turistien silmissä ylivoimaisesti vetovoimaisimpia matkailukohteitaan? Valtaosa ulkomaisista turisteista etsii Suomesta omaleimaista agraaria ja autenttista kulttuuria ja arkkitehtuuria, pohjoista mytologiaa. Sitä kaikkea on elämyksellisesti tarjolla 500-vuoden ajalta Seurasaaressa.