perjantai 21. lokakuuta 2011

Seurasaaren uimala tulee avata kaikille

Seurasaaren uimala on 1930-luvulla perustettu yleinen uimala. Paikka on kuvankaunis ja uniikki - viimeinen tuon aikakauden yleinen puu-uimala Helsingissä. Katso kuvia täältä. 

Parhaillaan Seurasaaren uimala on peruskorjattavana. Alueelle rakennetaan uusi terassi, kahvila, puku- ja pesuhuoneita sekä wc-tilat. Uimalan yhteyteen on suunniteltu myös yleinen sauna, jonka rakentaminen on taloussyistä siirretty tulevaisuuteen. Piirustukset ovat jo valmiina. Uimalan omistaa Helsingin kaupungin liikuntavirasto, joka maksaa uimaseuralle (Simmis ry.) siitä, että seura pyörittää uimalaa ja kerää itselleen kävijämaksuja. Käytäntö on ristiriidassa Helsingin kaupungin yleisten uimarantojen perussäännön kanssa: uimarannat ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Seurasaaren uimala ei ole alunperin ollut naturistiranta. Parin viime vuosikymmenen ajan uimala on ollut vain nudistien ja talviuimareiden käytössä. Uimala on jaettu väliseinällä erikseen naisten ja miesten rantaan. Samalla Seurasaareen kesällä saapuvat kymmenet tuhannet tavalliset uimarit,lapsiperheet ja turistit ovat ahtautuneet Seurasaaren toiselle, länsirannalla sijaitsevalle ahtaalle ja kallioiselle rannalle.Miksi tavalliset uimarit eivät pääse uimalaan? 

Joko he eivät halua uida tuntemattomien seurassa alasti, koska eivät koe sitä mukavaksi. Tai sitten Seurasaaressa kesäpäivää viettävät ihmiset eivät edes tiedä mahdollisuudesta liittyä uimaseuran jäseneksi. Selityksensä on myös siinä, että uimalan kävijöillä on reviiriään tarkoin valvova maine, joka on ristiriidassa uimalan alkuperäisen käyttötarkoituksen kanssa. 

Kummallista verovaroilla ylläpidetyn uimalan kohdalla on se, että viime vuosina Seurasaaren uimalan kävijämäärä on ollut hyvin vähäinen suhteessa Seurasaaren kokonaiskävijämääriin (vuosittain lähes 900.000 ihmistä). Uimalassa kävijöitä on kesäkaudella ollut päivittäin korkeintaan muutamia kymmeniä, kun luku voisi olla sekä uimalan puitteiden että Seurasaaren kävijöiden osalta monikymmenkertainen. 


Johtopäätös: Uimala auki

Poikkeuksellisen suuri ja hieno Seurasaaren uimala tulee remontin valmistuttua avata tasapuolisesti kaikille, niin helsinkiläisille kuin eri puolilta Suomea ja maailmaa tuleville turisteille. 

Seurasaaren uimala ei ole yksityisranta, vaan kaupungin ylläpitämä yleinen uimala, joka on jaettu naisten ja miesten puoleen. Se, että uimala avataan remontin jälkeen osan viikosta kaikille uimareille, ei syrji ketään. Helsingissä ei ole enää käytössä yhtään historiallista (puu-) uimalaa, ja on varsin kummallista, että tämä viimeinen tulisi varata ympärivuotisesti vain parinkymmenen naturistin käyttöön.  Varsinkaan, kun uimala ei ole ollut alunperin naturistiranta. 

Naturisteille haluaisin korostaa, että asiassa on neuvoteltavissa ja löydettävissä hyvässä hengessä yhteinen kompromissi, joka tyydyttää kaikkia osapuolia. Paras ratkaisu olisi, että naturistit saisivat uida uimalassa esimerkiksi kolmena päivänä viikossa (ma-ke). Muina päivänä uimala olisi avoin kaikille uimareille, jotka haluavat käyttää uimapukua (to-su). 

Remontin jälkeen uimalassa on edelleen naisten ja miesten puolet. Uutta on se, että paikalle tuodaan myös liikultetava sermi, joka mahdollistaa joustavan monikäyttöisyyden. Nyt pitää vaan tehdä tarpeelliset päätökset uimalan uudesta konseptista ja toimintatavoista. Toivon myös, että uimalan yhteyteen suunniteltu yleinen sauna rakennetaan mahdollisimman pian. Piirustukset ovat jo valmiina. Remontin ja kaikille uimareille avaamisen myötä uimala nousee uniikiksi virkistys- ja turistikohteeksi, jota kelpaa esitellä Helsingin matkailuesitteissä. 

Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...