perjantai 31. elokuuta 2018

Hartwallin kioski lahoaa pilalle



August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantien ja Vauhtitien risteykseen. Kioski siirrettiin vuonna 1965 Seurasaaren sisääntuloalulalle, missä siinä on pidetty lipunmyyntiä ja kioskia. Viimevuosina kioski on ollut pääosan vuodesta suljettuna ja sitä on vuokrattu heinäkuussa käsityöläisten pop up -myyntikioskiksi. 

Kioskin kunto on päässyt erittäin huonoksi. Vesikaton rakenteet ja lohikäärmekoristeet ovat lahoamassa pilalle. Rakennuksen seinissä ja pohjassa on nähtävissä kosteutta. Helsingin kaupunki myi kioskit muutama vuosi sitten Seurasaarisäätiölle ja samalla niiden korjausvastuu siirtyi säätiölle. Säätiöllä ei ole varoja rakennusten korjaamiseen.


Helsingin Sanomat kirjoitti kioskien historiasta 50 vuotta sitten palstalla 5.8.2018

Kioskin historiasta laajemmin Helsingin kaupunginmuseon tutkijan Anne Mäkisen artikkelissa:
Eläintarhaan sijoitettu kioski edusti arkkitehtuuriltaan lähinnä skandinaaviseen historismiin luokiteltavaa muotokieltä. Pieni rakennus oli hirsijalustalla, ja sen räystäitä koristivat lohi-käärmeaiheet ”norjalaistyyliin” viitaten. Marja Terttu Knapaksen mukaan norjalaiseksi nimitetty rakennus- ja ornamenttityyli sopi hyvin kaikkiin koristeellisuutta tavoitteleviin tarkoituksiin ja eritoten korostamaan skandinaavista yhteenkuuluvuutta viikinkiaiheineen ja lohi- käärmeenpäineen. Helsingin anniskeluyhtiön kansanpuistoissa, Seurasaaren ja Korkeasaaren rakennuksissa käytettiin juuri norjalaistyyliä. Eläintarhan kioski siirrettiin Seurasaareen 1960- luvun puolivälissä.







Seurasaaren yhteistyökuvioista

Seurasaaressa pyritään parantamaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä, joka on tavoitteena erittäin tärkeä. Suurin este yhteistyön ja vapaa...