keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Meilahti on taidemuseon koti

Kuvataidekriitikko Kaisa Heinäsen mielestä Helsingin taidemuseon yksiköt tulisi yhdistää. Meilahden taidemuseon tulisi muuttaa Kulttuurien museon nykyisiin tiloihin (HS 30.1.). 

Helsingin (kaupungin) taidemuseo on perustettu Leonard ja Katarina Bäcksbackan lahjoituskokoelman varaan. Meilahden kulttuurimiljööseen valmistui vuonna 1976 arkkitehti Tero Aaltosen suunnittelema Helsingin taidemuseon rakennus. Meilahti on taidemuseon koti.  

Yleisö on kiintynyt Meilahden taidemuseoon. Rakennus on helposti lähestyttävä, ikkunoista aukeaa upea puisto- ja merimaisema, ja museossa on uniikki, taiteelle pyhitetty tunnelma. Museoon pääsee keskustasta 20 minuutissa. 

Meilahden taidemuseo muodostaa yhdessä UKK:n Tamminiemen, Seurasaaren ulkomuseon, Alvar Aallon Munkkiniemen kodin ja Gallen-Kallelan Tarvaspään ateljeen kanssa Länsi-Helsingin kulttuurireitin. Sulkemisten ja kurjistamisen sijasta museoreitti ansaitsisi tasokkaan markkinoinnin.

Toisin kun Heinänen antaa ymmärtää, Kulttuurien museon kohtalo ei ole vielä ratkaistu. Kulttuuriministeri Stefan Wallin on pyytänyt Museovirastolta selvityksen museon tulevaisuudesta. Kulttuurien museon haaskalla kärkkymisen sijasta taideammattilaiset voisivat vaihteeksi osoittaa tukensa sulku-uhan alla kärvisteleville kulttuurihistoriallisille museoille.

Guggenheimin museokonseptin toivoisi sisältävän ajatuksen lähellä tuotetun taiteen, kulttuuriperinnön ja luonnon kunnioittamisesta. Avoimeen ja vuorovaikutteiseen kulttuuriin kuuluvat erilaiset museot eri ympäristöissä. Guggenheim on osa kansainvälistä trendiä: kaikilla aloilla kiihtyvää keskittämisen ja brändäämisen utopiaa. Pahimmillaan tuotteistaminen latistaa yhteisöjen elinpiiriä ja taiteen elinvoimaisuutta.

Avoimeksi jää, miksi Guggenheim haluaisi yhdistyä Helsingin kaupungin taidemuseoon? Guggenheim on kansainvälinen säätiö, jolla on museoita eri puolilla maailmaa. Helsingin osalta kyse on toistaiseksi selvityksestä. Jos Guggenheim toteutuu, museon sisältö tulee olemaan sama kuin muissa taidemuseoissa: modernia taidetta. Luonteeltaan vuorovaikutteinen, uutta luotaava museorakennus sopisi parhaiten meren äärelle, Hernesaareen, Kalasatamaan, Mäntyniemen naapuriin Rajasaareen tai uuteen itään, Östersundomiin. 

Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...