maanantai 17. joulukuuta 2012

Kiitos joulupolun järjestäjille

Kiitos kaikille järjestäjille erinomaisesti onnistuneesta Seurasaaren Joulupolusta. Väkeä oli reilusti, vaikka lumipyry ja tuulisen kylmät keliolosuhteet olivat melkoisen hurjat. Tunnelmaltaan tapahtuma oli lämmin, ihmiset pysyivät hyväntuulisina eikä tapahtumapisteisiin syntynyt pitkiä jonoja. Talvimyrsky, lumisade ja pakkasen pauke vain vahvistivat vanhanajan joulutunnelmaa. Hevosreet kiersivät Seurasaarta, rakotulet loimusivat ja joululaulut raikasivat. Metsässä luikki tonttuja ja eläimiä. Ivarsin talolla nähtiin joulunäytelmä peikoista, tontuista ja joulumielestä. Iisalmen pappilassa aukesi upea tunnelmallinen postikonttori.

Seurasaaressa nähtiin myös kynttiläpolku ja -lehto sekä tuliryhmä Poltteen jännittävä esitys. Seurasaaren kesäravintolassa oli tarjolla kuumaa juomaa ja soppaa sekä musiikinopettajaksi opiskelevien lapsille pitämä soittopaja. Antin museotalon saliin puolestaan oli lavastettu vanhanajan joulukattaus puisine astioineen, perinneruokineen ja kynttilöineen. Takassa loimotti "tuli" ja peräpenkillä nuokkui vanha isoisä. Koko Seurasaaren museoalue oli valaistu vanhanajan öljylampuilla. Puissa, hangissa ja museotalojen ikkunoissa saattoi nähdä tonttuja, olkipukkeja- ja sydämiä. Siltaa koristivat hienot talkootöillä sidotut havuseppeleet. Tarjolla oli myös ilmaista joulupuuroa, glögiä ja tikkupullaa. Kaiken tämän taustalla pauhasi melkoinen talvipuhuri. Kun ilmastonmuutos aikanaan konkretisoituu, muistellaan näitä talvia vielä haikeudella.

Rekiretki

                                Täällä on katsottavissa lisää kuvia Seurasaaren joulupolulta. 

Erityisen säväyksen joulupolulle antoi sen uusi suojelija, Jenni Haukio, joka piti hienon ja reippaan puheen sekä sytytti ensimmäistä kertaa jouluvalot Seurasaaren juhlakentän joulukuuseen. Haukio korosti puheessaan vapaaehtoistyön ja joulun yhteisöllistä merkitystä. Hän kiitti järjestäjiä kauniisti ja mainitsi joulupolun esimerkkinä toisista välittämisestä. Tämä on arvokas viesti, koska Seurasaaren joulupolku on järjestetty vuodesta toiseen täysin vapaaehtoisvoimin, eikä saarella tuputeta häiritseviä markkinointiviestejä tai joulukrääsää. Tarkoituksena on rauhoittua hetkeksi ja kokea alkuperäistä, rauhallista ja sadunomaista joulutunnelmaa. Tässä joulupolku onnistui jälleen erinomaisesti. Kiitos kaikille. Rauhallista Joulua.

Joulukuusen valot syttyivät
  Joulupolun perustaja Marjaliisa Kauppinen ja Jenni Haukio sytyttävät
  joulukuusen valot. Juontaja Mikko "Peltsi" Peltonen seuraa vierestä. 

Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...