perjantai 19. lokakuuta 2012

Ajankohtaisia Seurasaaren kuulumisia

Hei lukija, tässä ajankohtaisia kuulumisia Seurasaaresta lokakuussa 2012.

Kompostointikäymälät

Seurasaaren wc-tilanne viime kesänä oli ainakin kansalaisten valitustulvan näkökulmasta katastrofaalinen. Lassila & Tikanoja ei ole siivonnut saaren neljää kuivakäymälää kunnolla. Ainoa yleinen lämmitetty wc-rakennus ei riitä kattamaan tarpeita. Tästä syystä Seurasaarisäätiö on tehnyt virallisen esityksen HKR:lle siitä, että Seurasaareen hankitaan uuden sukupolven design-kompostikäymälät. Niitä sopii sitten esitellä tulevissa maailman vesistökonferensseissa.

Putkiverkko

Seurasaaren viemäriverkko on surkeassa kunnossa ja alueelle on suunniteltu koko putkiston täysremonttia ja täydennysrakentamista. Reittivaihtoehtoja on kolme, joista yksi edellyttää peruskallion räjäytystä. Itse pidän parhaana reittilinjausta, missä putki kulkee saaren päätietä pitkin ja ulottuu juhlakentän kahvilaan, kirvesmiesten verstaalle ja Seurasaarisäätiön toimistolle. Tärkeintä on saada juhlakentälle ympärivuotinen lämmitetty wc-rakennus, koska sille on kova tarve. Myös Seurasaaren ja mantereen välinen merenalainen putki on ruosteessa ja Seurasaaren ja Tamminiemen parkkialueen väliselle merenlahdelle vuotaa edelleen jatkuvasti Seurasaaren rakennusten viemäreiden ja wc:eiden kävijöiden ulosteita (en suosittele uimista). Merenalaisen putken korjaaminen on ilmeisesti niin kallis investointi, ettei siihen ryhdytä, vaikka kaupungin ympäristökeskus on antanut asiasta jo useita varoituksia ja uhkasakkoja. Likainen vesi lilluu Seurasaaren salmella aina Hietsun uimarannalle asti.


Tomtebon tulevaisuus

Tomtebon arvohuvila Tamminiemen vieressä on jäänyt tyhjilleen ja rakennusta ollaan myymässä. Kunnallispoliitikkojen kannattaisi nyt skarpata, koska puuhuviloita ei ole enää yhteiskäytössä Helsingissä juuri yhtään. Tomtebo on ollut 1950-luvulta lähtien vuokra-asuntoina, 1970-luvulta lähtien perinnenäyttämönä ja kahvilana. Rakennus sijaitsee Tamminiemen vieressä, aivan Seurasaaren tuloaulan ja bussi 24:n päätepysäkin edessä. Rakennukseen on tarjoutunut toimijaksi mm. suomalaista kulttuuriperintöä, perinnekasveja, eläinlajeja ja maisemia vaaliva Maatiainen ry, jolla on varallisuutta ja resursseja järjestää talossa ja sen puutarhassa ympärivuotista toimintaa. Kaupungin vuokrapyyntö on kuitenkin hiljattain noussut 1300 eurosta peräti 3000 euroon, eikä Maatiaisella ole siihen varaa. Kiinteistöviraston virkamiesten tahtona on myydä kaikki ylimääräiset vanhat kiinteistöt. Se on ymmärrettävää, koska vanhan ja rapistuvan kiinteistökannan korjaustarve ja -kustannukset ovat kasvaneet. Toisaalta Aino Achtén huvilan, Tomtebon, Oranssin talon ja Puotilan kartanon kaltaiset kohteet on säilytettävä yleisessä käytössä. Helsinkiläisten veronmaksajien yhteisen omaisuuden, viihtyvyyden ja perusoikeuksien näkökulmasta on välttämätöntä, että helsinkiläisillä on oikeus järjestää toimintaa ja kokea kulttuurielämyksiä myös vanhoissa rakennuksissa. Helsingin tulee pitää kiinni jäljellä olevista, sijainniltaan edullisista ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaista rakennuksista. Parhaat kohteet tulee pitää yhteisessä ja avoimessa käytössä, varsinkin kun toiminnan kustannukset eivät tule kaupungin kirstusta, vaan yleishyödyllisiltä yhdistyksiltä ja säätiöltä. Kyse on tämän päivän elävästä kaupunkikulttuurista, historiallisten kerrosten vuoropuhelusta, sivistyksestä ja vanhojen rakennusten interiöörien ja ympäristöjen annista nykypäivän ihmiselle. Huviloiden yhteiskäyttöön tulisi kehittää uusia, luovia ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Virkamiesten tulisi epäilevän ja nuivan asenteen sijasta uskoa ja luottaa edes keskeisiin, vakavaraisiin yhdistyksiin. Ränsistyvät hippihuvilat ja epäselvät kuntokartoitukset ovat asia erikseen.

Kekrit Seurasaareen?

Seurasaarisäätiö haluaisi elvyttää hiennon suomalaisen kansanperinteen, Kekrin. Tänä vuonna se ei vielä onnistu. Yritämme Suomen talonpoikaissäätiön kanssa ensi vuonna uudestaan.


Joulusaari - Seurasaari

Seurasaaren joulupolku ry. on esittänyt Helsingin Energialle ja HKR:lle Seurasaaren valaisemista joulukuun ajaksi. Melko pienellä taloudellisella ja teknisellä investoinnilla olisi mahdollista luoda Helsinkiin joulukuun ajaksi upea, tunnelmallinen matkailukohde. Seurasaaresta saa nykyisin talvella myös kahvia ja pullaa - Tamminiemen ja Mieritzin kahvila ovat auki ympärivuotisesti, Mieritz viikonloppuisin. Museotalot ja puuston valaisemalla saaresta saisi helposti erittäin kauniin ja tunnelmallisen. Minut pyydettiin hiljattain myös Seurasaaren joulupolku ry:n hallitukseen.


Antin aukion kunnostaminen, perinnenäyttämö 

Seurasaareen tarvitaan kunnon esiintymislava. Vaihtoehtoina ovat Antin talon aukion lavan kehittäminen nykyistä paremmaksi, tai täysin uuden perinnenäyttämön rakentaminen kesäravintolan yhteyteen. Perinnenäyttämön rakentaminen lähes toteutui vuonna 2008, piirustukset ja budjetti olivat jo valmiina, mutta kaupunki vetäytyi viime tingassa hankkeesta, koska sen "tuottavuudesta" ei oltu varmoja. Seurasaaren ravintoloitsija Juha Rantanen on kertonut, että hän saattaisi saada uudelle perinnenäyttämölle suuren sponsorin, jos hanke lämmitellään uudestaan. Kunnon katettu lava avaisi Seurasaareen täysin uudet turisti- ja ohjelmamahdollisuudet.


Kirkkovenetalas

Seurasaarisäätiön toissavuonna yli 50.000 eurolla Suomenlinnan puuvenerakentamossa rakennuttama kirkkovene on vajaakäytössä. Venettä ei ole saatu kunnolla säilytettyä, koska Museoviraston kanssa ei ole päästy yhteisymmärrykseen veneen säilyttämispaikasta. Suunitelmissa on rakentaa kirkkoveneelle täysin uusi talas, mutta se maksaa yli 50000 euroa. Rahoja ei ole, eikä veneellä muutenkaan ole ollut juurikaan käyttöä.


Kalevalakehto

Seurasaaren Kalevalakehto on saanut jatkoluvan, eli rakennusta ei siirretä tai pureta. Käyttöaste on ollut heikohko, joten kannattaa mainostaa ja markkinoida tämän tunnelmallisen ja pienen rakennuksen käyttömahdollisuutta kaikille esim. hiljentymiseen, kokouksiin tai ristiäisiin. Tila tosin ei ole lämmitetty.


Yleinen sauna Seurasaareen?

Tästä olen kirjoittanut jo useita kertoja. Seurasaaren uimalan yleisen saunan piirustukset ovat jo valmiina, rakentamiselle pitäisi saada vielä rahoitus. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen lupasi ulkomuseon 100-vuotisjuhlien juhlapuheessa Seurasaaren juhlakentällä 12.06.2009, että kaupunki rakentaa saunan. Tätä pidettiin siis varmana, mutta ilmeisesti säästösyistä hankkeesta on luovuttu. Kysyn kuitenkin vielä kerran, minne yleinen sauna sopisi paremmin, kuin Helsingin viimeiseen jäljellä olevaan yleiseen puu-uimalaan, meren rantaan? Olen 100% varma, että ympärivuotisesta saunasta tulisi kertaheitolla yksi Helsingin parhaista turistikohteista.


Talviuinti

Seurasaaren uimalan palattua liikuntaviraston haltuun - mitä pidän hyvänä - on muutos herättänyt myös vastustusta. Suurin meteli nousi siitä, ettei uimala ole talvikaudella avoinna entisenlaisesti. Hiljattain on kuitenkin perustettu Seurasaaren talviuimarit ry. joka ottaa uimalan talvikaudella hoidettavakseen. Kesällä uimala on liikuntaviraston käytössä. Toivottavasti tieto mahdollisuudesta uida uimalassa kesä-keskiviikkoisin ja sunnuntaisin uimapuvussa leviää kaikkien helsinkiläisten tietoisuuteen.

Isännäntalon yläkerran ennallistaminen

Saaren länsirannan Isännän talo on Seurasaaren ensimmäisiä rakennuksia. 1900-luvun alussa rakennus toimi höyrylaivamatkustajien odotussalina, mihin noustiin jyrkkiä portaita ja parvekkeelta saattoi ihailla maisemia. Yläkerrassa piti majaansa myös luonnontieteellisen keskusmuseon edeltäjä, erikoinen lintukokoelma. Nyt tila on tarkoitus ennallistaa näyttelykäyttöön. Aikataulu ja budjetti vielä avoin.


Juha Inkisen Seurasaari - valokuvakirja

Valokuvaaja Juha Inkinen on ottanut vuosien aikana upeita kuvia Seurasaaren museotaloista. Hän ehdotti jo vuonna 2010, että Seurasaarisäätiö järjestäisi Seurasaaressa hänen kuvistaan näyttelyn. Säätiön hallitus ei siihen tuolloin halunnut ryhtyä, ja näyttely siirtyi galleria Hippolyteen. Inkinen on julkaisemassa Seurasaari-kuvista kirjaa, johon hän hakee apurahaa Taiteen keskustoimikunnalta.

Juhannusvalkeat

Seurasaaren juhannusvalkeat 2012 menivät tällä kertaa paremmin. Lipun maksaneita oli noin 6000, joista lapsia 1300. Tuloilla katetaan nipin napin säätiön kuluvan vuoden toimintabudjettia. Maksaneita kävijöitä tulisi kuitenkin olla vähintään 7000, jotta säätiön budjetti olisi turvattu. Edellisinä kolmena vuotena kävijämäärä jäi alle 5000 mikä ajoi säätiön talouden erittäin ahtaalle, ja säätiö joutui myymään omaisuuttaan. Juhannusvalkeiden ohjelmisto on edelleen liian vanhakantainen ja tylsä, ja olen esittänyt juhlille uusia esiintyjiä ja avauksia. Tänä vuonna mukaan saatiin vihdoin myös modernia kansanmusiikkia, ensi kesänä pistetään sitten juhlia jälleen piirun verran uusiksi. Toivoisin myös Tervasaaren uuden rock-festivaalin sovittamista Seurasaareen, koska saaressa on hyvin tilaa myös tälle uudentyyppiselle osiolle. Haasteena on vanhojen rakennusten paloturvallisuus. On myös syytä huomioida, että Juhannusvalkeat ovat perinteisesti olleet koko perheen raittiusjuhlat, vaikkakin paikalle on saanut tuoda vähäisessä määrin myös omia juomia. Keskustelua on käyty myös kalliista lipunhinnoista ja liian vähäisistä vessoista.

PS katso täältä tuttavani Lauri Laurénin hienoja valomaalauksia Seurasaaresta
Folks of the fallen

Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...