torstai 13. lokakuuta 2011

Seurasaaren kunnallistekniikka kuntoon

Seurasaari on Suomen suurin ulkomuseo, Helsingin merkittävimpiä turistikohteita ja ulkoilusaari, jonka alueella vierailee vuosittain yli 900.000 ihmistä. Seurasaari on kaikilla mittareilla poikkeuksellinen alue koko Helsingissä: viimeinen suuren luokan turistikohde, puistoalue ja ulkoilusaari, missä kunnallistekniikka on lähes olematonta.

Itseasiassa kunnallistekniikka on täysi fiasko. Vuosikymmeniä vanha suppea vesijohtoverkko kattaa vain osan alueen rakennuksista, viemäröintijärjestelmä on käyttöikänsä lopussa ja alueen suurin paineviemäri (Pappilan takana) on viallinen ja vuotaa päästöjä suoraan mereen. Ympäristökeskus on asettanut vuodoista kaupungille  uhkasakon. Päästöt eivät ole aivan mitättömiä, sillä jätevesien seassa on esimerkiksi ravintolan jätevesiä ja ihmisten ulosteita.

Seurasaaren eteläisen puoliskon putkisto jäätyy talvella. Putki on väliaikainen, maan pinnalle vedetty viritelmä jota lämmitetään sähkölangalla. Sähkölanka ei riitä pitämään putkea sulana, minkä vuoksi kesäravintola, verstas ja Seurasaarisäätiön toimisto ovat talvella ilman vettä ja vesivessaa. Seurasaaren vanhoja museorakennuksia korjaavat kirvesmiehet eivät voi peseytyä ja valmistaa ruokaa. Ylipäätänsä Seurasaaressa on vain yksi julkinen ja ympärivuotinen vesivessa, vaikka tarve olisi vähintään kahdelle. Kesäkaudella Seurasaaressa on toiminnassa 5 kompostivessaa, jotka suljetaan talvella jäätymisen vuoksi.

Miksi kunnallistekniikkaa ei sitten ole laitettu kuntoon? Samasta syystä, miksi Seurasaaressa ei muuteenkaan asiat etene. Saaren päivittäisestä toiminnasta ja uudistuksista "päättää" kaksi köyhää toimijaa (Museovirasto ja Seurasaarisäätiö). Niillä ei ole riittävän korkeatasoista ja kunnianhimoista osaamista Seurasaaren kokonaisvaltaiseen kehittämiseen, eikä kykyä lobata Seurasaaren uudistusten edellyttämiä investointeja budjettiraameihin asti.

Helsingin kaupungin virastot ovat vetäytyneet Seurasaaren kunnallisteknisistä vastuista. Seurasaari kuului pitkään Liikuntavirastolle, joka ei ole huolehtinut alueen kunnallistekniikasta. Hiljattain alueen infra siirtyi HKR:lle, joka on nyt tarttumassa korjausprojektiin. Rahat puuttuvat. Asenne on HKR:n myötä muuttunut huomattavasti paremmaksi ja virastossa on aidosti halua kehittää Seurasaaren aluetta ja tehdä tarpeelliset korjaukset. Virkamiehet ansaitsevat nyt poliittisen tuen ja selkeitä päätöksiä. 

Kunnallistekniikka kuuluu Helsingin kaupungin hoidettavaksi, mutta liitokset maksaa kunkin kiinteistön vuokralainen. Liitoksien lisäksi voidaan neuvotella myös muiden kulujen jakamisesta, mutta tärkeintä on tehdä nyt päätöksiä. Meri saastuu, vessat eivät toimi, turistit hermostuvat, kirvesmiehet eivät pääse talvella suihkuun. Saareen on saatava toimivat viemärit ja vessat.

Tästä syystä toivon, että Helsingin kaupungin budjettineuvotteluissa merkataan ensi vuodelle 2012 rahat Seurasaaren kunnallistekniikan korjausrakentamiseen. Tarvittavat piirustukset ja hankesuunnitelmat ovat jo valmiina. Putken reittivaihtoehtoja on kolme. Yksityiskohtia voi tiedustella rakennusviraston investointiyksiköstä.

Vaihtoehto 1: 1.30 milj.€
Vaihtoehto 2: 1.20 milj.€
Vaihtoehto 3: 1.16 milj.€

Kustannusarviot sisältävät kunnallisteknisen vesijohtoverkon lisäksi mereen rakennettavan paineviemärin, mutta eivät sisällä Pukkisaaren vesihuoltoa. Juhlakentän yleisö-wc rakennetaan myöhemmin valmistuvan perinnelavan yhteydessä. Toivottavasti vuoteen 2015 mennessä.

TARKENNUKSIA 1.12.2011

Kuulin hiljattain, että Seurasaaren eteläkärkeen kulkevan väliaikaisen (maanpäällinen ja talvella sähkölämmitteisen) putken kohdalla akuutein vika löytyy ulkomuseon kaupan takaa, siellä olevassa putkessa on noin 20 metrin hajonnut osuus, joka tukkii talvikaudella koko eteläisen Seurasaaren vesihuollon (kirvesmiesten verstas, säätiön toimisto). Vesi ei kulje etelän suuntaisesti, mutta poistoputki ilmeisesti toimii. Putkea uusitaan parhaillaan, kiitos siitä kaupungille!

Merialueen saastuminen aiheutuu kaivon sijasta/lisäksi Seurasaaren ainoasta poistoputkesta, joka on merenalainen. Putki kulkee meren alla Seurasaaren Pappilan takaa Seurasaaren salmen läpi Tamminiemen edustalle. Putki on vanha ja vuotaa mereen. Eli koko merialue on kesällä enemmän tai vähemmän "saastunut", eikä siinä kannata uida.
Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...