maanantai 27. syyskuuta 2010

Museoiden rahoituksesta

Suomen kansallismuseo sai v. 2010 valtion budjettirahoitusta 7 597 000 euroa. 

Kansallismuseo ylläpitää 16 museokohdetta eri puolilla Suomea: Cygnaeuksen galleria, Hvitträsk, Kulttuurien museo, Seurasaaren ulkomuseo, Suomen merimuseo, Suomenlinna-museo, Urho Kekkosen museo Tamminiemi, Alikartano Mäntsälässä, Kuusiston kartano, Mannerheimin Louhisaaren kartanolinna, Elias Lönnrotin Paikkarin torppa, Pukkilan kartanomuseo, Urajärven kartanomuseo ja Yli-Lauroselan talonpoikaismuseo Ilmajoella.

Tänä vuonna Museovirasto sulki kartanomuseon Anjalankoskella ja sulku-uhan alla on Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseo Kotkaniemi Luumäellä.  Vuonna 2013 sulkeutuu Suomen ainoa maailman kulttuurialueita esittelevä museo, Kulttuurien museo. 

Valtion taidemuseo, joka pyörittää kolmea museota (Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffi) ja kuvataiteen keskusarkistoa, sai v. 2010 valtion budjettirahoitusta 18 948 000 euroa. 

Valtion taidemuseolle on valtion budjettikirjassa vuosittain osoitettu "enintään 3 1630 00 euroa näyttelytoiminnan ja muun maksullisen palvelutoiminnan tukemiseen". Tällainen tuki puuttuu Suomen kansallismuseon alaisilta museoilta kokonaan.

Museoviraston omistuksessa on 90 kohdetta, joissa on noin 400 rakennusta. Museoviraston budjetti vuonna 2010 on 21 382 000 euroa. Tällä summalla Museovirasto toimii koko Suomen suojeluviranomaisena ja vaalii aineellista kulttuuriperintöä: tallentaa, tutkii ja jakaa tietoa. 

Näiden lukujen valossa on erikoista, että valtion tuottavuusohjelma iskee voimakkaimmin Museovirastoon ja pakottaa sen irtisanomisiin ja museoiden sulkemisiin. Taide- ja kulttuurihistoriallisten museoiden välistä rahoitusosuutta tulisi kohtuullistaa.

Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...