tiistai 22. huhtikuuta 2014

Hyviä uutisia vesihuollosta

Vuosien odotuksen jälkeen Seurasaaren vesiongelmiin on vihdoin saatu ratkaisu.

Helsingin kaupungin yleisten töiden lautakunta päätti 15.4.2014 kokouksessa hyväksyä Seurasaaren kunnallistekniikan yleissuunnitelman nrot VIO 5609/1 – 5609/11.  Lisäksi yleisten töiden lautakunta päätti antaa työluvan Seurasaaren kunnallistekniikan rakentamiselle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Seurasaaren vesijohtoverkko saadaan vihdoin asialliseen kuntoon.

Yleisten töiden lautakunnan päätökset 15.4.2014


"Suunnitelma käsittää Seurasaaren vesihuollon kokonaisvaltaisen uudistamisen mukaan lukien asemakaavassa esitetty lisärakentaminen, kuten uusi yleisökäymälä saaren keskiosalle sekä perinnenäyttämö. Lisäksi suunnitelmaan sisältyy meren alittavan paineviemärin uusiminen."

"Seurasaaren vesijohto- ja viemärijärjestelmä on suunniteltu rakennettavaksi vuosina 2014 – 2015. Rakennusvirasto ja HSY uusivat paineviemärin mantereelle yhteistyössä jo keväällä 2014. Osapuolten kustannusjaoksi on alustavasti sovittu 50 % / 50 %. Uusittu paineviemäri jätevedenpumppaamoineen siirretään HSY:n omistukseen ja yläpitoon. Näin menetellen Seurasaari liitetään myös viemäröinnin osalta HSY:n toiminta-alueeseen." 
HSYn mukaantulo on erinomainen uutinen, koska sillä on tarvittava osaaminen Seurasaaren kaltaisen, vesihuollon kannalta melko poikkeuksellisen saaren vesijohtoverkon ylläpidosta. Vesijohtoverkon uusiminen turvaa puhtaan juoma- ja pesuveden jatkossa kaikille Seurasaaren käyttäjille ja kävijöille. Uudistus helpottaa etenkin ulkomuseon, konservointikeskuksen, säätiön, kahviloiden ja ravintolan työntekijöiden arkea ja elämää. 

Tänään 22.4. Seurasaareen saatiin myös muita hyviä uutisia. Lähipäivinä saaren Seurasaaren polkujen varrelle pystytetään kymmeniä uusia tyylikkäitä penkkejä, jotka kiinnitetään tukevasti betonijalustaan.


Seurasaaren kännykkäkuuluvuuteen on toivottavasti tulossa parannuksia. Seurasaarisäätiö laatii Viestintävirastolle toimenpidepyynnön Seurasaaren kännykkäverkon yleisöpalveluvelvoitteen turvaamisesta. Kännykkäverkossa on edelleen merkittäviä katveita eikä 3G -verkko toimi kunnolla. Tämä estää mobiilipohjaisten sovellusten kehittämisen Seurasaaren ulkomuseon alueelle. Verkon kuormittuessa kännykkäverkko ei toimi kunnolla, mikä on myös turvallisuuskysymys. Seurasaareen tulisikin pikaisesti saada oma tukiasema, joka takaa kuuluvuuden saaren kaikkiin kolkkiin. 

Lopuksi pari kuvaa pääsiäiskokon rakennustalkoista ja pääsiäiskokon poltosta. Lankalauantain 19.4. pääsiäiskokot vetivät Seurasaareen kolmen tunnin aikana 3560 kävijää. Luku on tarkka, koska olin itse kävijämäärää sillankorvalla laskemassa. Kokon rakensivat Helsingin Keskipohjalaiset ry:n ikivireät aktiivit, joiden seurassa oli mukavaa. On aina liikuttava nähdä ja tutustua ihmisiin, jotka ovat ylpeitä juuristaan ja haluavat välittää perinteitään eteenpäin. Pääsiäiskokot jos mitkä ovat osa pohjalaista pääsiäisperinnettä.  

Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...