torstai 1. joulukuuta 2011

Tomtebon arvohuvila kulttuurikäyttöön

Tomtebon historiallinen arvohuvila Tamminiemeä vastapäätä (Tamminiementie 1) on jäänyt tyhjilleen, kun Seurasaarisäätiö muutti uuteen rakennukseen Seurasaaren eteläkärkeen. Täällä on kuvia rakennuksesta.

Meilahden huvila-alue on syntynyt 1870-luvulta alkaen Meilahden tilan maille. Seurasaareen liittyvä puistomainen kaupunginosa ulottuu Meilahden sillalta Humallahteen. Suurin osa alueen huviloista on viime vuosisadan loppupuolelta ja vuosisadan vaihteesta. Arkkitehti Gustaf Nyströmin itselleen suunnittelema Tomtebon huvila on vuodelta 1893.

Tomtebo on upea vanha arvohuvila, missä on yläkerrassa toimistotiloja, alakerrassa suuri sali ja keittiö sekä eri puolella rakennusta varastotiloja. Tomtebon takana on hiljattain romahtanut näyttämö, joka on helposti uudelleenrakennettavissa.

Tomtebon suuri sali sopii hyvin esimerkiksi kulttuuritilaisuuksien tai ravintolan pitoon. Helsingin kaupungin tilakeskus on etsinyt rakennukselle kaupungin sisäistä vuokralaista. Tähän asti tilakeskuksesta on annettu ymmärtää että jos sisäistä vuokralaista ei löydy, vuokrataan talo jollekin yleishyödylliselle toimijalle.

Hiljattain sain kuulla, että tilakeskuksen virkamiehistä koostuva johtoryhmä - ei siis lautakunta - olisi jo päättänyt myydä rakennuksen. Asiaa ei ole käsitelty kiinteistölautakunnassa. Talon mahdollisen myyntiin laittamisen motiivien perään voi kysellä, koska talo on kulttuurihistoriallisesti arvokas ja aivan keskeisellä paikalla (UKK:n Tamminiemen ja Seurasaaren sillanaukion naapurissa).  

Tomtebon myynnin valmistelu tulisi pysäyttää siksi aikaa, että voidaan kartoittaa löytyisikö taloon vuokralaiseksi sellainen yleishyödyllinen toimija (yritys, säätiö, yhdistys, ravintola, päiväkoti jne.), joka sopisi alueen kulttuuriympäristöön ja voisi pitää talon puutarhan yleisölle avoimena.

Tietojeni mukaan rakennuksesta ovat olleet kiinnostuneita muun muassa Maatiainen ry., ja Uudenmaan kansanmusiikkiyhdistys. Ehkä nämä toimijat voisivat yhdessä vuokrata Villa Tomtebon? Näin Tomtebohon saataisiin elämää, iloa sekä matkailu- ja kulttuuritapahtumia. Maatiainen voisi ylläpitää alueen puutarhaa sekä viljellä ja esitellä vanhoja suomalaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Kun naapureina ovat Tamminiemi, Helsingin taidemuseo ja Seurasaari, ei taloa voi tuosta vaan myydä yksityisille. Jos näin tehdään, koko Tomtebon alue puutarhoineen sulkeutuu yleisöltä ja päätös vaikuttaa merkittävästi myös Seurasaaren historiallisen tuloaukion kehityssunnitelmiin. Huviloita Meilahdessa riittää, mutta Tomtebo on poikkeus. Rakennus ei sovellu normaaliin omakotitaloasumiseen. Sen sijaan kulttuuritapahtumien ja tunnelmallisen kesäkahvilan ja -puutarhan pitoon rakennus ympäristöineen ja ohi kulkevine yleisövirtoineen sopii lähes täydellisesti.  
Naapurissa Tamminiemi
Hartwallin kioski lahoaa pilalle

August Ludvig Hartwallin rakennuttama ns. terveysvesi- ja limonadikioski rakennettiin alunperin Eläintarhan kentän tuntumaan Eläintarhantie...