tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kesällä Seurasaaressa sattuu ja tapahtuu




Kesä on Seurasaaren vauhdikkain vuodenaika. Saari on vihreä, elävä ja kuvankaunis. Ulkomuseon ja Seurasaarisäätiön ohjelmatarjonta on vilkasta. Saarella liikkuu runsain määrin turisteja, museokävijöitä, ulkoilijoita ja uimareita. Seurasaaren kesäravintola on auki, kuten myös museokahvila Antin kaffeliiteri ja Kahvila Mieritz. Seurasaaren perinteinen, upean uniikki, ja naturistien suosima kesäuimala on avoinna kaikille uimareille keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Uimarannoilla riittää myös väkeä.

Seurasaaren tunnetuin kesäjuhla on itseoikeutetusti Juhannusvalkeat, joka vietti tänä vuonna 60-vuotisjuhlaansa. Juhannusvalkeiden rinnalle on noussut lukuisia uusia tapahtumia.

Käsityöpäivillä ja Matleenan markkinoilla 19.-20.7. esitellään erilaisia käsityötekniikoita työnäytöksissä ja -pajoissa. Myynnissä on käsitöitä ja paikalla on Turun Luostarinmäen käsityöläismuseon ystävien Kultaisen Omenan Kilta ry. Seurasaaren siltakioskilla on tänä kesänä myös käsityöläisten pop up -kioski, missä joka viikko uusi käsityöläinen myy ja esittelee tuotteitaan.

Seurasaari Soi! valtaa museotalot elokuussa 3.-24.8. Professori Anna-Kaisa Liedeksen ja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden ja tutkijoiden perustaman festivaalin ohjelmistossa on vanhaa ja uudempaa kansanmusiikkia. Konserttipaikat eli Seurasaaren museotalojen interiöörit ovat akustisesti aitoja ja vaikuttavia. Kannattaa tulla itse paikan päälle kuuntelemaan ja kokemaan museotalojen taianomainen tunnelma. Festivaalin ohjelman löydät täältä.

Seurasaaren kesänäytelmä on ulkomuseon kesäohjelman huipentuma. Vuoden 2014 kesänäytelmä Myllyn viemää kertoo suurista tunteista ja hauskoista sattumuksista historiallisen myllyn miljöössä. Mystinen mylly kujeilevine asukkaineen ei olekaan täysin sitä mitä silmä antaa ymmärtää. Mylläri kauniine tyttärineen ja kilpailevine oppipoikineen on varsinaisen pyörityksen edessä. Esitykset Mamsellimyllyllä 16. - 17.8., Taiteiden yönä 21.8. ja 23. - 24.8.

Kesänäytelmän käsikirjoittavat, suunnittelevat ja toteuttavat alusta asti vapaaehtoiset, joilla on joko taustaa Seurasaaren museon kesäoppaina tai muuten vain lämmin suhde Seurasaareen. Kesänäytelmissä on kasvanut jo lukuisia nuoria teatterinharrastajia, joista jotkut ovat jääneet pysyvästi alalle. Yksi heistä on Elina Lajunen, jonka käsikirjoittaman Alastalon salissa, Eevastiina ja lokinpoika -nukketeatteriesityksen voi nähdä 23.-27.7. Kahiluodon kartanon kuistilla. Lajusen dramatisoimassa näytelmässä Volter Kilven klassikkoromaanin keskeiset tapahtumat ja hahmot saavat modernin hauskan tulkinnan.


Kesän kohokohtiin kuuluu myös hetki, jolloin kesälampaat saapuvat Seurasaareen. Tänä kesänä Ohama, Ruti, Savisaar ja Sulo tulivat Pernajasta asti ilahduttamaan kaikenikäisiä Seurasaaren kävijöitä. 

Erityismaininnan ansaitsee myös Seurasaarisäätiön elo-syyskuussa järjestämä Naisten elämää Studia Seurasaari -luentosarja, jonka teemana on naisen elämänkaareen liittyvät perinteiset tavat. Esitelmät pidetään Seurasaaren museotaloissa keskiviikkoisin 30.7. - 20.9.
13.8. Hallan pirtti. MuT Hilkka-Liisa Vuori: Kätilölaulu ja synnytyksen helpottaminen
20.8. klo 17 Pertinotsan edusta. FT Ildikó Lehtinen: Häiden vietto Karjalan runomailla

27.8. Ivarsin sali. FT Tenka Issakainen: Taikuus naisen voimavarana

3.9. Karjalaiset aitat. FT Kaarina Koski: Karsikkopuut ja kuolinoljet

20.9. Kalevalakehto. Susanna Aarnio ja Suur-Helsingin Kalevalaiset Naiset ry: Naisten voimapaikat (Huom. Lauantaina)
Syyskuussa 14.9. Seurasaarisäätiö järjestään yhdessä Talonpoikaissäätiön, Seurasaaren ystävien, Sommelo ry:n ja Seurasaaren ulkomuseon kanssa perinteisen suomalaisen sadonkorjuujuhlan nimellä  Seurasaaren Kekri! Seurasaari on erinomainen ympäristö elävöittämäään tätä olennaista, mutta valitettavan laajalti unohdettua suomalaista vuotuisjuhlaa.
"Kekri, keyri, köyri tai köyry oli talonpoikaiskulttuurissa maataloustöiden päätösjuhla ja sadonkorjuujuhla, jota vietettiin vuosittain loka-marraskuun vaihteessa. Karja oli tuotu sisätiloihin, jyvät kuljetettu laariin, juurekset kuoppaan ja syysteurastuksetkin tehty. Uuden sadon antimet kokosivat talon väen yhteen notkuvien pöytien äärelle. Kerrottiin tarinoita ja tehtiin taikoja. Palkollisväki, rengit ja piiat, viettivät runtuviikkoaan ja vaihtoivat taloa pestuumarkkinoilla. Menoihin liittyi erilaisia riittejä ja seremonioita, mm. kekripukit ja köyrimöröt kiersivät taloissa antimia kerjäämässä. Pakanallinen kekri ja kristillinen pyhimysoppi sulautuivat yhteen Halloweenissä, joka rantautui irlantilaisten maahanmuuttajien mukana ensin Amerikkaan ja myöhemmin takaisin Eurooppaan, osin Suomeenkin."
Tervetuloa nauttimaan, viihtymään ja sivistymään Seurasaaren kesään!

Seurasaaren yhteistyökuvioista

Seurasaaressa pyritään parantamaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä, joka on tavoitteena erittäin tärkeä. Suurin este yhteistyön ja vapaa...